wtorek, 10 marca 2015

Owies - zastosowanie w kosmetyce


Marzec. Obiecany cykl Z Kuchni do Łazienki zaczynam od owsu, gdyż najczęściej zaczynam dzień z owsianką - to moje ukochane śniadanie! Bardzo wartościowe a zarazem mega smaczne. Lubię zarówno na wodzie jak i na mleku. Preferuję raczej gęstą. Dorzucam często suszonej żurawiny dla osłody. A na kolację jem bardzo często jogurt naturalny z otrębami owsianymi - po prostu wsypuję je do kubeczka z jogurtem i mieszam.
Wybieram zawsze płatki owsiane zwykłe - są najbardziej wartościowe. Na półce sklepowej spotkacie jeszcze płatki owsiane górskie i błyskawiczne.

Dzisiejszy wpis dotyczyć będzie przede wszystkim zastosowaniu owsa w kosmetyce. Zapraszam do lektury:)

Czy wiecie, że owies to najzdrowsze polskie zboże?

Owies zawiera lekko strawne białko, wartościowe tłuszcze i węglowodany, błonnik, a także mnóstwo witamin (E, PP, B1, B6) oraz pierwiastków (m.in. wapń, magnez, sód, potas, miedź). 

Zastosowania owsa w kosmetyce:
  • Dzięki wysokiej zawartości związków polifenolowych (mają silne właściwości przeciwutleniające) owies jest doskonałym składnikiem dla kosmetyków przeznaczonych do skóry dojrzałej i wrażliwej, nawet ze skłonnością do atopii. Preparaty z owsem działają zmiękczająco i nawilżająco na skórę, sprzyjają jej regeneracji i łagodzą podrażnienia.
  • owies ma właściwości oczyszczające - zawiesina płatków owsianych jest nieznacznie kwasowa w stosunku do ludzkiej skóry, dzięki temu wchłania brud. Dodatkowo pozostawia na skórze ochronny film
  • świetnie niweluje podrażenienia skóry - świetnie nadaje się jako składnik płynów do kąpieli leczenie świądu, egzemy, odry, ospy wietrznej i oparzeń słonecznych,
  • właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne owsa sprzyjają w jego zastosowaniu w leczeniu trądziku. Opatentowano preparaty stosowane do leczenia trądziku zawierające sproszkowany owies.
  • β-glukan (składnik błonnika pokarmowego) występujący w dużej ilości w płatakach owsianych wykazuje duże podobieństwa strukturalne do kwasu hialuronowego, a co tym idzie, podobnie jak kwas hialuronowy silnie nawilża. Przypuszcza się, że β-glukan przyczynia się do procesu gojenia się skóry.
  • Ekstrakt z owsa wraz z innymi ekstraktami roślinnymi wchodzi w skład kremów z filtrem słonecznym, wzmaga działanie dwutlenku tytanu, który jest podstawowym składnikiem blokerów słonecznych. Inne produkty zawierające ekstarkt z owsa to:  lotiony do skóry, kremy chłodzące i szminki.
  • Białka owsa znalazły zastosowanie jako składniki kosmetyków do pielęgnacji włosów i skóry. Zhydrolizowane białko owsa jest popularnym składnikiem w szamponach i odżywkach, zwłaszcza jako zamiennik dla białek pochodzenia zwierzęcego, gdyż udowodniony został jego pozytywny wpływ na odżywienie i odbudowę powłoki włosa, zapobieganie wysuszania się włosów i poprawę ich struktury.
  • Wykorzystanie skrobi z owsa: zamienne użycie skrobi w miejsce talku.
Na dniach pojawi się kontynuacja rozważań na temat owsa.


Follow on Bloglovin 


 Przeczytałaś/eś? Wyraź swoją opinię, bardzo mi na niej zależy:)

*http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/owies-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-w-kosmetyce-na-co-pomaga_42158.html

2 komentarze:

  1. Ja też uwielbiam owsiankę i też gęściocha:-)
    http://edytaspisak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Płatki owsiane stosuję w pielęgnacji od dawna :) bardzo fajnie nawilżają. Gdy robię domowe spa sprawdzają się wyśmienicie na twarzy.

    OdpowiedzUsuń