![]() |
kropla wody zródło: http://www.btk.net.pl/i/227/jak-oszczedzac-na-wodzie%3F |
Kosmetyki nawilżające to emulsje typu olej/woda (O/W) lub woda/olej (W/O), które posiadają konsystencję półstałą (kremy) lub płynną (mleczka kosmetyczne).
Działają na 2 płaszczyznach:
- poprzez zmniejszenie wyparowywania wody
- poprzez zwiększenie jej zatrzymania w warstwie rogowej
Jak to uzyskać? Emulsje te zawierają lipofilowe i hydrofilowe składniki nawilżające, pozostające na powierzchni skóry (tworząc warstwę okluzyjną) lub wnikające w głąb niżej położonych warstw skóry (wbudowując się w strukturę cementu międzykomórkowego, tym samym wzmacniając barierę naskórkową i wpływając na procesy metaboliczne).
Składniki nawilżające dzielimy na 3 grupy:
- Składniki hydrofilowe, wiążące wodę
- na powierzchni naskórka (chitozan, kolagen, kwas hialuronowy, sorbitol, PCA);
- w wierzchnich warstwach naskórka (wnikające w naskórek – glikol propylenowy i butylenowy, gliceryna, kwas mlekowy i mleczan sodu, pantenol, mocznik, aminokwasy).
- Składniki hydrofobowe, o działaniu okluzyjnym:
- oleje mineralne;
- euceryna.
- pochodne silikonowe;
- woski stałe i ciekłe;
- Składniki działające modyfikująco na barierę ochronną skóry:
- cholesterol,
- ceramidy,
- kwasy tłuszczowe
- Błonotwórcze hydrofobowe. Zmniejszają odparowywanie wody przez efekt okluzyjny, tzn. tworzą cienką warstewkę na powierzchniskóry, a więc zapobiegają jej odwodnieniu. Są zawarte w emulsjach W/O lub produktach prawie bezwodnych. Zastosowanie tych kosmetyków w dużej ilości powoduje uaktywnienie się ich działania ochronnego, gdyż zwiększają one nieprzepuszczalność warstwy rogowej. zaliczają się:
- węglowodory – wazelina, olej wazelinowy, parafiny, ozokeryt, cerezyna, skwalen;
- woski – wosk pszczeli, woski karnauba i kandelilla, estry wyższych
- kwasów tłuszczowych;
- alkohole tłuszczowe – alkohol cetylowy, stearynowy;
- płynne i syntetyczne estry kwasów tłuszczowych – mirystynian izopropylu, palmitynian izopropylu, ojej jojoba;
- silikony
- Błonotwórcze hydrofilowe. Mają zdolność zatrzymywania wody. Zalicza się do nich:
- makrocząsteczki biologiczne hydrofilowe – po odparowaniu wody pozostawiają one na skórze ochronną warstwę; są to kolagen, kwas hialuronowy, elastyna, glikozoaminoglikany (GAG) i chitozan;
- substancje hydrofilowe o właściwościach żelujących – spowalniają one ucieczkę wody; są to karbopol, CMC (karboksymetyloceluloza), HEC (hydroksyetyloceluloza), żel z aloesu, żele z galaktomannanów
- Substancje higroskopijne. Niskocząsteczkowe substancje nawilżające zapewniają efekt nawilżający lub higroskopijny, wiążąc wodę na powierzchni skóry i w warstwie rogowej naskórka. Substancjami tymi są:
- humektanty – czyli alkohole wielowodorowe; gliceryna i sorbitol;
- składniki NMF – stosowane osobno lub w mieszaninie; kwas pirolidonokarboksylowy, mocznik, mleczan sodu lub amonu, mieszanina kwasu mlekowego i mocznika, mieszaniny aminokwasów;
- glikol propylenowy.
- Składniki cementu międzykomórkowego. Stosowane są obecnie w formie emulsji. Do tej kategorii zalicza się:
- ceramidy;
- fosfolipidy;
- lanolina;
- WNNKT (kwas linolowy, kwas linolenowy);
- hydroksykwasy (w tym polihydroksykwasy i kwasy bionowe);
- cholesterol.
Przeczytałaś/eś? Wyraż swoją opinię, bardzo mi na niej zależy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz