wtorek, 1 kwietnia 2014

Emulgatory w kosmetykach.


Aby usykać trwałą emulsję - krem / inny produkt kosmetyczny stosuje się EMULGATORY = tenzydy = surfaktanty. Ich zadaniem jest "połączenie" ze sobą dwóch niemieszającyh się faz - fazy wodnej i tluszczowej (więcej na temat emulsji i składu kremów przeczytasz: Składniki kremów) Staje się to możliwe dzięki budowie emulgatorów - mówiąc prostym językiem składają się z dwóch części - hydrofilowej = polarnej (która rozpuszcza się w wodzie) i hydrofobowej = niepolarnej (czyli tej, która moża połączyć się z fazą tłuszczową). Emulgatory należą do grupy środków powierzchniowo czynnych. Ich działanie polega na zmniejszaniu różnicy napięcia powierzchniowego pomiędzy wodą a olejem.

Główne emulgatory stosowane w kosmetykach, to:

alkohol cetylowy (INCI: cetyl alcohol)*
bentonit (INCI: bentonite)
cerezyna (INCI: ceresin)
cholesterol (INCI: cholesterol)
euceryna (mieszanina wazliny białej, cholesterolu i alkoholu cetylowego)
guma arabska (INCI: gumarabica Acacia)
sole kwasu oleinowego 
lanolina (INCI: lanolin)
steraryna (INCI: stearic acid, palimitic acid)
trójetanoloamina (INCI: Triethanolamine)
lectyna (INCI: lecithin)
"spany" i "tweeny" estry oksoetylenowe i oksypropylenowe kwasów tłuszczowcyh i alkoholi wielowodorotlenowych (sorbitany, sorbidy, sorbitole)

*nazwa INCI (w nawaisie), to nazwa pod jaką znajdziemy dany emulgator na tubce / opkowaniu naszego kosemtyku. Więcej na ten temat poczytasz: INCI - jak czytać składy kosmetyków

Mamy 2 podziały emulgatorów:
  1. Ze względu na ładunek:
    • jonowe
      • anionowe
      • kationowe
      • amfoteryczne
    • niejonowe
  2. Ze względu na rodzaj cząsteczek chemicznych:
    • PEG-i (etoksylaty)
    • estry kwasów tłuszczowych
    • polimery
    • silikony
O wyborze odpowiedniego emulgatora do konkretnej emulsji, decyduje równowaga pomiędzy grupą hydrofilową i hydrofobową, tzw. równowaga hydrofilowo-lipofilowa HLB. Opisuje ona procentową zawartość grup hydrofilowych w stosunku do układu hydrofobowego emulgatora. 
Skala HLB może przyjmować wartości od 0 do 20
0-10 wykazują charakter niepolarny i wykorzystywane są jako emulgatory emulsji W/O. 
10-20 cechuje powinowactwo do fazy wodnej i znajdują zastosowanie do produkcji emulsji O/W. 


O tym, które emulgatory są naturalne, które syntetyczne, których unikać napiszę w następnym poście, coby nie zanudzać nadmiarem informacji.

Follow on Bloglovin 
 Przeczytałaś/eś? Wyraż swoją opinię, bardzo mi na niej zależy:)

2 komentarze:

  1. Super wyjaśnione od postaw co i jak :) takie informacje zawsze się przydają :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nareszcie wiem, co to są emulgatory! Dzięki :-)! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń